Friday, March 26, 2010

bertemu dgn seiko bellmatic d pasar tani..

Seperti yg di rancang oleh ak minggu lepas utk bangun pagi2 lagi hari jumaat iaitu hari ni untuk ke pasar tani menyelam mencari jam2 utk tambah koleksi so ak berjaya bangun pagi td lps smyg subuh trus berjaga dan on9 fb sbb xmo tido balik..pukul 7 lagi ak dah berada di sana dan menunggu..menunggu..menunggu dan menunggu..igtkan pakcik jual jam dtg awal pagi ni rupa2 nya pukul 9 baru dia sampai..gembira sungguh tgk muka pakcik tu..rasa mcm nk ragut beg jam dia tuh..ahahaha..

akhirnya..masa yg ditunggu2 tiba dan pakcik tu mengeluarkan jam2 milik beliau dan ramai laa org berebut2 nk pilih..ak ternampak kelibat seiko kt tangan pakcik tu n terus ak rampas..hahaa..tgk2 jam yg ak pegang tu ialah seiko bellmatic..hahaha..gembira ak sebentar..trusku gengam jam tu smbil pilih2 jam yg lain..dalam duk berebut2 tu ak rasa ak ternampak kelibat seiko helmet tp ak xdpt buat apa2 sbb jatuh ke tangan org lain..ciss..geram ak..rasa nk bertumbuk dgn pakcik2 lain..haha..ada jam pagol 23jewel warna gold dan panerai yg macam baru tp semua jadi milik org lain..ak terlambat dan xde nasib..yg ak dpt cuma seiko bellmatic dan seiko automatik dail biru..kedua2 kondisi xbrapa ok sgt..calar2 n xsdp mata memandang..bellmatic tu ak igt ok tp loceng dia sudah xberfungsi dan calibrasi dia dah xok sgt..tp ak xkisah sbb ak nk wat koleksi so ak nego dgn pakcik tu n ak letak harga rm200 utk 2 jam tuh..biar laa ape org kata jnji ak puas hati n dah mmg ak minat dgn seiko lagi wat masa nih..hehehe..tp esok kena g antar kedai jam nk servis n refurbish balik bg cun..xpun servis jer n balik umah ak polish sendiri guna autosol..hehehe..ape2 pun ak gembira harini cz dpt 2 seiko idaman hati..hahaha..

selain jam seiko tu ak skrg masih menunggu ketibaan jam timex yg ak beli dari bro rizal sukajam..myb hari ahad ni sampai kot..ak menanti dgn setia wahai jam ku..hahaha..

ni pic2 jam seiko bellmatic n jam seiko automatik yg ak dpt pagi td..


seiko automatic blue dial yg xbrapa cun tp masih boleh di cunkan..hehe..

seiko bellmatic 4006-6031

masih hidup cuma perlu di servis utk kelancaran putaran jarum
luminous marker sudah out of date..hehe..
luminous kt jarum juga out of date..
dail berhabuk tp bleh cuci lagi..
cermin masih ok cuma ada calar2 halus yg boleh dihilangkan..
terdapat kesan berkarat kt body jam tu tp masih boleh dihilangkan dgn autosol..
bracelet pula akn ditukar dgn tali kulit yg baru..
hehehe..

insyallah esok g hantar kedai servis n refurbish balik..
dlm hati nk try polish n cuci2 sendiri tp xde tool nk buat so kena send ke kedai jam la..

ape2 pun ak puas hati n masih belajar dlm selok belok dunia horologi nih..harap2 otai2 memberi tunjuk ajar dan terima kasih..





Lai Lai Like!!

7 comments:

  1. Anyway. Tahniah dapat jam baru. Hanya mereka yang minat jam saja paham apa yg dirasakan. Keseronokan memiliki suatu hasil seni tangan suatu yang tak dapat digambarkan.

    Dua2 jam nampak macam ok lagi casing dia. Bellmatic 17 jewels lebih cun dari 27 jewels. Aku punya dulu 27 jewels. Ada 3 jenis. 17 jewels, 21 jewels & 27 jewels.

    ReplyDelete
  2. trima kasih bro DJ..mmg seronok tp terspoil lps teliti elok2 jam tu..tp ttp puas hati dpt pakai bellmatic tu walaupun dah xberbunyi..haha..

    sy dah baca melalui link bro ke blog bellmatic tu n dapat laa tahu serba sikit pasal jam tu..dan bellmatic mmg bnyk jenis..seronok tgk..kalu dpt satu yg masih berfungsi bell dia lagi laa seronok..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Aku punya dah jual. Nak trim skit koleksi aku. Dalam proses nan trim lagi. Tapi tak tau jam apa dah. Rasa syg je semua. Actus je yg rasa nak jual lain tu belum terasa lagi. Actus tu mengingatkan aku dgn Grand Seiko. Perasan sendiri... Ekekeke...

    ReplyDelete
  4. hahaha...simpan bro..jgn jual selagi boleh..kasik bnyk lagi koleksi tuh..lau org tgk dari jauh org xkn perasan tu actus..mesti igt jam mahal smpai xbrani nk tgk n tnya jam ape nnt..haha

    ReplyDelete
  5. Tapi aku tak mau simpan dah. Puas dah dengan jam tu. Hehehe... Mungkin sampai masanya dah. Banyak dah jam-jam aku yang aku dah puas, aku jual. Nak cari jam lain plak.

    ReplyDelete
  6. aku ada nak jual jam. ang nak dak? terbaek dari ladang wei.












    JAMban.keh keh keh

    ReplyDelete